تعریف استرس
استرس واژهای است در اصل به معنای فشار و نیرو. در مهندسی گفته میشود که هر گاه فشار وارده از میزان مقاومت شی درگذرد آن شی متلاشی میشود و از وضعیت خودش در میآید. روانشناسان میگویند: روی هم جمع شدن رویدادهای زندگی که سازگاری فرد را با وضع موجودش بر هم میزند موجب استرس میشود. با این حال، استرس مفهومی بسیار گستردهتر از فشار فیزیکی یا مادی است و هر محرکی که در انسان ایجاد تنش کند در او واکنشی برانگیزد، عامل استرسزا شناخته میشود، این عامل ممکن است یک رویداد، وضعیت، شرایط یا مشکل باشد، تنش ایجاد شده و پاسخ به این تنش روی همرفته فرایندی را به وجود میآورند که به آن «استرس» میگویند. هانس سلیه استرس را پاسخی غیر اختصاصی در ایجاد تعادل و سازگاری فیزیولوژیک میداند، طبق نظر او هرگونه محرکی، پاسخهای فیزیولوژیک معینی چون افزایش ترشح هورمونها، افزایش فعالیت سیستم قلبی و عروقی، تنظیم درجه حرارت بدن را برانگیخته و در نهایت به سازگاری میرساند (توکلی، 1375). سلیه این فرایند را سندروم ناسازگاری عمومی (GAS) [1]نامید و برای آن سه مرحله (هشدار، مقاومت، از پا درآوردن) در نظر گرفت. وی معتقد بود اگر عامل استرسزا به طور نامعلومی ادامه یابد به گونهای که از حد مقاومت بدن بگذرد، انرژی بدن تحلیل میرود و فرد از پا در میآید.
لوسیر[2] (1997) معتقد است انسانها از درون نسبت به محرکهای محیط خارجی واکنش نشان میدهند. او استرس را واکنش بدن به تقاضاهای محیطی که بر آن تحمیل میشود، میداند واکنشها میتواند عاطفی و یا به شکلهای فیزیکی به فعالیتها و رویدادهای محیطی باشد.
کوفر و اپلی[3] معتقدند فشار روانی زمانی به وجود جاندار عارض میشود او احساس کند سلامتی و یا وحدت درونیاش به خطر افتاده و باید تمام انرژی موجود خود را برای دفاع از خویش به کار گیرد (کوپر، 1979، ترجمه قراچهداغی و شریعتزاده، 1373).
لازاروس[4] (1991) معتقد است فشار روانی به طیف وسیعی از مشکلات گفته میگشود که با عرضه سایر مشکلات تفاوت عمده دارد. زیرا فشار روانی با تمامی موارد و خواستههایی که به سیستم درونی فرد فشار میآورند سر و کار دارند، حال این سیستم ممکن است جسمانی، اجتماعی و یا روانی باشد.
بارون و گرینبرگ[5] (1990) استرس را الگویی از احساسات و عکسالعملهای روانی فرد در موقعیتهای عدم دسترسی به هدف توسط افراد میدانند.
لوتانز (1995) استرس را پاسخی انطباقی به موقعیت خارجی میداند که به انحرافات جسمانی – روانی و یا رفتاری کارکنان سازمان منجر میشود.
استرس حالتی است که در آن فرد با موقعیتها و فرصتها و موانع یا محدودیتها یا نیازها و انتظاراتی مواجه میگردد که نتایج حاصل از آن برای او مهم است، اما امکان تحقیق نتایج مذکور نامطمئن، غیر قابل پیشبینی و دقیق است (الوانی، 1378).
در مجموع میتوان گفت فشار عصبی یک عبارت کلی است که همه گونه فشاری را که انسان در زندگی احساس میکند در بر میگیرد. برای روشنتر شدن مفهوم فشار عصبی توجه به نکات ذیل ضروری است:
- فشار عصبی و استرس همواره به سبب عوامل ناخوشایند به وجود نمیآید.
- میزان مشخصی از استرس برای فرد، محرکی مفید است.
استرس جنبه صرف روانی یا جسمانی ندارد بلکه حالتی است روان تنی
[1] General Adaptation Syndrome
[2] Robert N. Lussier
[3] Cofer & Appley
[4] Lazaruz
[5] Baron & Greenberg
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه:
بررسی رابطه استرس شغلی با رضایت شغلی پرستاران شاغل در بیمارستانهای شهر کرمانشاه در سال 1393